POČETNI KURS FOTOGRAFIJE

Zaljubite se u fotografiju

Pogledajte detalje o početnom kursu fotografije

Uživajte u radu

Zaljubite se u fotografiju. Učite na interesantan, zabavan i savremen način i unapredite veštinu fotografisanja i kvalitet rada.

Predavač je Boris Radivojkov, profesionalni i akademski fotograf

Akademski predavač

Učite kroz sistematizovano gradivo akademskog fotografa Borisa Radivojkova i izgredite čvrst temelj znanja za dalje usavršavanje fotografisanja. 

Radna atmosfera na početnom kursu fotografije škole fotografije fokus Novi Sad

Polaznici

Postanite hobi i ili profesionalni fotografi, bez obzira na pol i godine. Unapredite kreativnost i profesionalnost. Učite u centru Novog Sada.

Pogledajte detaljnije kursu za fotografe

Učionica, grupa

Učite i razumite suštinu fotografije u prostranoj dobro opremljenoj učionici u centru grada u optimalnoj klimi i sa foto opremom.

Pogledajte detaljnije o Kreativnom kursu fotografije

Radna atmosfera

Družite se i sarađujte sa drugim fotografima, razvijajte ideje i kreativnost, usavršavajte tehniku, fotografišite i radite zajedno u grupi.

Pogledajte radove polaznika

Radovi polaznika

Pogledajte radove polaznika početnog kursa fotografije. Steknite uvid šta se može naučiti na kursu. Pogledajte galeriju - radovi polaznika >

Pogledajte detaljnije o Online kursu fotografije

Online rad

Pohađajte kurs i ako niste iz Novog Sada, ili Srbije. Celokupno gradivo se radi 1:1, uživo preko skype se održavaju časovi. Pogledajte detaljnije>>

Pogledajte detaljnije o Individualnom kursu/čas fotografije

Obrada fotorafija

Naučite osnove obrade fotografije u programima kao što su: Adobe Photoshop, Lightroom, Raw therapee, Fotor, Gimp i drugi.

DETALJI KURSA


Cena kursa: u grupi 260 eura/ individualno 450, u dinarskoj protivrednosti, u gotovini ili preko računa. 
Fond časova: 22 časa
Termini: su u večernjim časovima a polaznici imaju mogućnost da sami biraju termine. 
Način pohađanja: u grupi, individualno i online. (ako se pohađa individualno ili online cena je 450 eura)
Polaznici: Radi se u malim grupama do 4 polaznika, bez ograničenja pola i starosti. 
Sertifikat: po završetku kursa dobija se sertifikat Škole fotografije Fokus. Može da se koristi za rad na kruzer brodovima.
Pogledajte radove polaznika: 2010-2019, pogledajte na linku: "Galerija polaznika početnog kursa"
Prijavite se: Putem telefona: forme, telefona: +381  63 669 744, mail: skolafotografije.rs@gmail.com
Potrebno se prijaviti što ranije jer je broj polaznika ograničen kako bi smo održali kvalitet nastave.
Lokacija: Fotografski Cenatr Fokus (Škola Fotografije Fokus), Kralja Aleksandra 12, Pariski magazin, sprat 2, lokal 43. 21000 Novi Sad, Srbija

VIDEO SNIMAK SA KURSA

Čas o makro fotografiji, fotografisanje prstena i radovi polaznika

DODATNE INFORMACIJE

Početni Kurs fotografije je namenjen svima koji žele da unaprede znanja, iskustva i veštine fotografisanja - kroz učenje o svim podešavanjima svih parametara fotoaparata, tehnici fotografisanja, obradi fotografije - photoshop, učenje teorije, istorije i estetike fotografije. Kurs je prilagođen onima koji koriste DSLR aparat, prosumer i kompaktne digitalne foto aparate. Kurs je moguće pohađati i sa analognim foto aparatom a prvih mesec dana može da se raditi i mobilnim telefonom. Polaznici na početku kursa dobijaju sve potrebne informacije o kupovini fotografske opreme.

Kurs je najbolje pohađati sa digitalnim DSLR aparatom, a polaznici koji nemaju adekvatnu opremu mogu da rade sa školskim poluprofesionalnim digitalnim DSLR fotoaparatom - Canon 1300d, 4000d, 200d, Nikon d90, objektivi, blicevi i prateća oprema koju obezbeđuje škola.

Termini: su u večernjim časovima, vikendom su tokom celog dana, iako i radnim danima postoji mogućnost da časovi budu u bilo koje vreme dana. Najčešći termin radnim danima je 20-22h,  a polaznici imaju mogućnost da sami biraju termine.

Radi se u malim grupama do 12 polaznika, i tako se obezbeđuje najbolji kvalitet nastave. Grupe su različitih uzrasta a što je osnova za dobru i pozitivnu radnu atmosferu. Kurs nema nikakvog starosnog ograničenja.

Predavanja se izvode na savremen i interaktivan način, kombinovanjem klasičnih i formalnih načina edukacije sa savremenim neformalnim metodama, kroz individualan i grupni rad, praktični rad uz insturkcije, demostracije vežbi i interaktivne konsultacije predavača u toku časova, sa ciljem da polaznici na interesantan, zabavan i savremen način poboljšaju svoju veštinu fotografisanja.

Predavač je akademski fotograf Boris Radivojkov (www.borisradivojkov.com), koji na sažet način predaje i prenosi znanja koja je sticao u zadnjih 15 godina, kroz radno iskustvo i učenje fotografije na akademiji umetnosti. Sistematizovano gradivo koje bi bilo potrebno učiti godinama predaje u okviru kursa koji traje samo 4 meseca ili 2 meseca. Pomoću knjiga ova znanja nije moguće naučiti, a postoje pojedine teme i tehničke pojedinosti kojh nema u knjigama o fotografij i uglavnom se uče kroz iskustvo.
Pogledajte radove predavača: galerija-radovi-predavaca-br >>

Sertifikat: po završetku kursa dobija se sertifikat Škole fotografije Fokus.
Sertifikat se može koristiti za apliciranje za posao fotografa na kruzer preko okeanskim brodovima.

Fotografija može da bude hobi za uživanje i protiv stresa. bavljenje kreativnošću dovodi do pozitivnih rezultata u drugim oblastima kojima se polaznici bave. Školu je završilo više 5000 polaznika od 2009 do 2019 godine.

Hobi fotografi mogu da povećaju uživanje u fotorafisanju, kreativn rad dovodi do poboljšanja kvaliteta življenja i ispunjenošću i zadovoljstvom života.

2010-2019. godine, pogledajte na linku: "Galerija polaznika početnog kursa fotografije"


Nakon završetka kursa polaznici mogu da se zaposle na brodu ili da počnu samostalno da rade stock fotografiju, ili jednostavne usluge fotografisanja događaja. Fotografija može da bude dodatni posao ili glavni posao. Više od 100 polaznika su poslatali profesionalni fotografi i otvorili svoj foto foto studio u Srbiji i Inostranstvu. Ima i onih koji rade stock fotografiju zaposlenje. 

Besplatni saveti i konsultacije o izboru kursa kao i o kupovini i izboru foto opreme info: skolafotografije.rs@gmail.com / +381 63 669 744

Program: za početni kurs se sastoji iz 4 celine:
1. Kompozicija fotografije: istorija, teorija, estetika, komponovanje kadra, planovi, zlatni presek, rekomponovanje kadra u photoshop-u primenjeno na sve teme fotografisanja. Tehnika fokusianja, ručno izoštravanje, daljinski okidač ili podešavanje tajmera za autoportret ili grupnu fotografiju. Pružanje osnovnih informacija o kupovini i izboru digitalnog fotoaprata, informacije o kupovini polovnog aparata, preporuka modela za učenje najboljeg odnosa cene i mogućnosti, kupovina dodatne opreme: kartice, baterije, delovi aparata o kojima voditi računa pri izboru, displej, održavanje aparata.

2. Podešavanje parametara ekspoziture: blenda, iso, ekspozicija, korigovanje ekspoziture u photoshop-u), edukacija kada se i na koji način pravi selekcija kojih parametara. Modovi: automatsko, poluautomatsko, manuelno; upotreba kreativnih modova i scena, na kopjuteru organizacija i arhiviranje fotografija. Dubinska oštrina - dof, optička oštrina, optika, vinjetiranje, flare. Istorijski osvrt i moderne fotografije sa tehničkog i estetskog aspekta.

3. Upotreba i izbor parametara: objektiva, žižne daljine, filteri, perspektiva, rakus gledanja, balans bele, temperatura svetlosti - predefinisani modovi ili scene, raspon kontrasta, Merenje svetla - zone merenja svetla, kontrast i zonski sistem, kompezacija ekspoziture, stilovi slike, formati fajlova: RAW/JPG, podešavanje i konvertovanje, arhiviranje, korigovanje spektra boja u photoshop, intezitet boje, konvertovanje u crno-belu, odnosno u sepiju ili toniranu crno-belu fotografiju, selektivno menjanje kolorita fotografije u Photoshop i Camera Raw.

4. Svetlost (prirodna, veštačka) dozirano korišćenje blica, direktno, indirektno, difuzno, funkcije i primena blica, fill-in blic, slow sinhronizacija blica, tipovi osvetljenja, idealno osvetljenje, kvalitet svetla, pravac svetla, upotreba zilberice, osnove fotografisanja predmeta, osnove reklamne fotografije rad sa toplom rasvetom, upotreba stativa, edukacija o održavanju opeme. Photoshop: retuširanje portreta i kože, korekcija crvenih očiju, uklanjanje nedostataka nastalih pri fotografisanju, priprema za izradu fotografija u fotoradnji ili štamapriji. Edukacija o kreiranju portfolia ili web prezentacije polaznika.  

Teme: Polaznici uče kako da fotografišu: ljude, životinje, pejzaže, grad, arhitekturu, teatar, sport, koncerte, makro, dokumentarnu i reklamnu fotografije. Kurs obuhvata učenje kako da se fotogfišu sve najčešće teme koje mogu da se rade pomoću DSLR, prosumer ili kompaktnog aparata.

Način pohađanja: u grupi, individualno i on-line.
U grupi se odnosi na uobičajeni način, individualno se odnosi na individualan rad sa predavačem po istom programu samo u tom slučaju je moguće završiti u kraćem roku ili pak ima veći izbor termina jer se ne uklapa sa celom grupom. On line je najnovija mogućnost koja se odnosi na rad uživo preko skype sa predavačem, predviđen je da omogući pohađanje onima koji žive na udaljenim lokacijama ili drugim gradovima, pa čak i u drugim državama, tako da na ovaj način mogu da uče fotografiju. Na svaki od ovih načina po završetku se dobija sertifikat o završenom kursu.

Celina - 1 Uvod u Kompoziciju i Tehniku fokusiranja i obrade fotografije
1 Čas, Tema: Kompozicija portreta + info o kupovini nove ili polovne fotografske oprem
2 Čas, Tema: Kompozicija prostora: pejzaz/grad
3 Čas, Tema: Kompozicija portreta u prostoru (Pezaža ili grada),tehnika fokusiranja, grupni portret
4 Čas, Tema: Obrada fotografije u Photoshop na temu pravilnog komponovanja kadra
Celina - 2 Ekponiranje - tehnika
5 Čas, ISO - tehnika podešavanja
6 Čas, Ekspozicija - Tehnika podešavanja
7 Čas, Blenda - tehnika podešavanja
8 Čas, Tema: Menuelno podešavanje ISO, Ekspozicija, Blenda + Photoshop
Celina - Merenje svetla, izbor objektiva, fotografisanje sirovih (raw) fotografija, obrada sirovih (raw) fotografija
9 Čas, Tema: Merenje svetla - tehnika
10 Čas, Tema: parametri Objektiva i uticaji formata aparata (crop factor)
11 Čas,Tema: parametri Balans bele (White Balance ), Rad na jpg, raw fotografijama, tehnike podešavanja stila fotografije
12 Čas, Tema: Obrada sirovih (raw) fotografija u programu: Photoshop / Lightroom
Celina - Svetlost
13 Čas, Blic - tehnika, rad sa ugrađenim blicem i osnove rada sa eksternim blicem
14 Čas, HDR fotografija Tehnika i obrada
15 Čas, Rad na otvorenom dnevni čas / večernji, učenje o korišćenju raspoloživog svetla za portret i pejzaž, rad sa zilbericom
16 Čas, Photoshop
podela sertifikata / internet izložba

Šta kažu polaznici

Marina Grubić, završila početni kurs fotogorafije

Prošla sam kroz školu fotografije Borisa Radivojkova u jesen 2018. godine. Kao početnik u fotografiji prijatno sam se iznenadila detaljnim i postepenim objašnjavanjem o osnovama o fotoaparatima i njihovom korišćenju, a zatim i obradi slika. Boris se uvek trudi da potanko objasni teme koje su na redu i uvek je raspoložen za dodatna objašnjavanja i preporuke u vezi kupovine opreme. Znanje sa kursa pomoglo je za fotografisanje i video snimanje za sajt koji vodim: https://biljnaishrana.com

Marina Grubić
BLOGER


PRIJAVITE SE NA KURS

Prijavite se na kurs fotografije, časove fotografije, photoshop i lightroom kurs ili čas.