PODACI FIRME

Logo Škole fotografije Fokus Novi Sad

FOTOGRAFSKI CENTAR FOKUS
PIB: 107690078  I   Mb: 62919639

Adresa za poštu i fakture: Bogdana Garabantina 12/12, 21000 Novi Sad.

Adresa u Novom Sadu:
Adresa studia i za obuke:
Kralja Aleksandra broj 12, Pariski Magazin, sprat 2. 21000, Novi Sad, Srbija

Bankovni račun dinarski:
160-376217-20, Banca INTESA

Bankovni račun ( Devizni - EURO ):
160-0051400233245-36, Banca INTESA 
SWIFT: DBDBRSBG,
IBAN: RS35160005140023324536

O ŠKOLI INFORMACIJE


Škola fotografije Fokus - Fotografski centar Fokus
(raniji naziv je bio "Škola fotografije FKVSV") je namenjena svima koji žele da uče kako da pravilno fotografišu, da prošire prethodna znanja, iskustva i veštine fotografisanja - kroz učenje o tehnici fotografisanja, podešavanjima parametara fotoaparata, obradi fotografije, teoriju, istoriju i estetiku fotografije. 

Škola je za one koji žele da se bave fotografijom iz hobia, ali i onima koji žele da se ovim ozbiljno bave, da postnu profesionalni fotografi, da se bave stock fotografijom, da se kvalifikuju za fotografske poslove ili pak da upišu fotografsku akademiju. Na svim kursevima učenje se radi kroz teoriju i praktičan rad.

TERMINI

termini mogu u toku celog dana, 

Radno vreme: 09-22h. 
Mob: 063 669 744


Termini su za kurseve su tokom celog dana a potrebno unapred zakazati termin dolaska za konsultaciju ili za dolazak na pohađanje časa ili kursa.

Početni i napredni studijski kurs su najčešće u večernjim časovima, dok napredni terenski je u toku dana. Postoji mogućnost za sve kurseve da budu i u prepodnevnim terminima. Polaznici imaju mogućnost da sami biraju termine prilikom formiranja grupe. 
Kod individualnog pohađanja kurseva, moguće je birati specifične npr u 07h ili promenjive termine za one koji rade po smenama.


PREDAVANJA I PROGRAM

savremena teorija i zabavan praktičan rad


Predavanja i program se izvode na savremen i interaktivan način, kombinovanjem klasičnih i formalnih načina edukacije sa savremenim neformalnim istraživačkim i eksperimantalnim načinom rada i metoda.

Radi se kroz individualan i grupni rad, praktični rad uz insturkcije, demostracije vežbi i interaktivne konsultacije predavača u toku časova, sa ciljem da polaznici na interesantan, zabavan i savremen način poboljšaju svoju veštinu fotografisanja i obrade fotografija.

Program svih kurseva na različitim nivoima obrađuje fotografsku tehniku, tehnike obrade fotografije, istoriju, teoriju i estetiku fotografije. Program svakog kursa je ispisan na donjem delu stranice svakog posebnog kursa, pogledajte detaljnije program na: kursevi fotografije >>

DOBRO OPREMLJENA UČIONICA

za teorijsku i prektičnu obuku

Učionica Škole fotografije Fokus

Učionica se nalazi u centru Novog Sad, Kralja Aleksandra 12, Pariski Magazin sprat 2, lokal 43.
Učionica je dobro opremljena, osvetljena, prostrana sa 52m2, klimatizovana.
U učionici se uči terija, ali i rade praktični zadaci, vežbe, pregledaju radovi, prezentuju preko video projektora, i vrši se konsultacija. Učionica se nalazi u centru Novog Sada, tako da učenje i vežbe se odvijaju i na pešačkoj zoni u centru grada, na trgu, u parku i na drugim lokacijama.

Pogledajte više o učionici, radu u studiju, na otvorenom pogledajte na stranici: galerija radne atmosfere sa kurseva fotografije >>

FOTO STUDIO

blick i kontinuirana rasveta

Foto studio Škole fotografije Fokus

Fotografski studio škole opremljen je sa 10 studijskih blic glava, različitim pozadinama, reekvizitima, sa skoro svim modifikatorima što postoje, ima na raspolaganju i kontinuiranu rasvetu fluo i led. Rad u studiju se uči na naprednom studijskom kursu, ali neke elementarne stvari u vezi upotrebe kontinuiranog svetla na naprednom terenskom kursu. Studio je veličine 52m2.
Napredniji polaznici imaju mogućnost da koriste studio za sopstvene projekte.

Pogledajte još fotografija studia, opreme i radnu atmosferu na: Studijskom kursu fotografije >>

OPREMA

Škola raspolaže sa opremom za učenje za polaznike koji nemaju vlastitu opremu.
Oprema kojom škola raspolaže uključuje: foto aparati Canon i Nikon, objektivi, fiksni (prime) objektiv, makro, dodaci, stativ, rasvetu, bliceve i drugu dodatnu opremu.


Kursevi su prilagođeni onima koji koriste DSLR, prosumer i kompaktne digitalne foto aparate. Kurs je moguće pohađati i sa analognim foto aparatom a prvih mesec dana može da se raditi i mobilnim telefonom. Polaznici na početku kursa dobijaju sve potrebne informacije o kupovini fotografske opreme. Uvek je moguće konsultovati predavače u vezi izbora i kupovine opreme. Škola fotografije raspolaže aparatom za polaznike koji nemaju fotoaparat ili imaju ne adekvatan.

POLAZNICI

svih uzrasta
hobi i profesionalne orijentacije


Radi se u malim grupama do 12 polaznika, i tako se obezbeđuje najbolji kvalitet nastave. Grupe su različitih uzrasta a što je osnova za dobru i pozitivnu radnu atmosferu. Kurs nema nikakvog starosnog ograničenja.

Boris Radivojkov – predavač fotografije, profesionalni fotograf. (www.borisradivojkov.com).
Rođen 1980. god. u Novom Sadu. Završio je Srednju Školu Za Umetničke Zanate u Šapcu. Diplomirao je na Fakultetu Primenjenih Umetnosti u Beogradu na smeru Fotografija – u klasi prof. Branimira Karanovića 2005. godine. Unapređuje svoje znanje stalno i kroz radionice i stručne seminare. Radi kao predavač i profesionalni fotograf.
Pogleedajte detaljnije >>

ONLINE KURS

rad uživo sa predavačem preko skype 1:1

Online kurs/čas Škole fotografije Fokus

Da bi omogućili edukaciju onih koji ne žive Novom Sadu, ili iz nekih drugih razloga nisu u mogućnosti da dolaze na redovan način, napravljen je poseban on-line program - kurs / časovi, koji će biti održavani uživo preko skype uz direktnu i dvosmernu komunikaciju predavač-polaznik.

To znači da polaznici imaju mogućnost da prate predavanje koje se odigrama uživo u realnom vremenu, da prate na ekranu video i zvučni prenos, ali i da u bilo kom trenutku mogu da postavljaju pitanja, kominiciraju sa predavačem, da pokažu radove, dobiju komentar, konsultaciju ili da imaju diskusiju sa predavačem na određenu temu.

Takođe kroz upotrebu različitih softwera polaznici imaju mogućnost da vide osim predavanja, ekran predavača, tako da u slučaju kada treba nešto da se pokaže recimo o photoshop ovaj način omogućava da bukvalno se vidi tačno o čemu se radi kao i na standardnim kursevima. Ponekada se koriste softweri koji daju mogućnost čak da polaznik proba ili pokaže nešto direktno na kompjuteru škole, tj predavača. Tako da na taj način dodatno se približavaju mogućnosti rada uživo.

Ovaj vid programa pruža:
online i offline pokretanja pripremljenog foto i video materijala (tekst, test, linkovi, video i foto materijali)
sistem za praćenja napredovanja polaznika
sistem za testiranje učenja polaznika
Po završetku kursa dobija se podjednako znanje kao i u standardnim kursevima i dobija se isti sertifikat.

Online je moguće pohađati početni kurs fotografije, početni kurs photoshop, napredni photoshop, online vikend kurs fotografije, online vikend kurs photoshop, i raditi individualno ili u maloj grupi.

Polaznici takođe mogu da rade individualno (1-1) sa predavačem, i tada postoji mogućnost da polaznici samo biraju program, odnosno da biraju predavanja koja žele da uče.Arhiva iz Novina 2012

SERTIFIKAT

Logo Škole fotografije Fokus Novi Sad

Po završetku svakog kursa dobija se sertifikat.
Diploma je validna za apliciranje za posao footgrafa na kruzer brodu, i priznata je. U nekim zemljama diploma je validna za otvaranje fotografske radnje ili firme. Može da služi kao dopuna uz postojeće znanje. Diploma može biti izdata na srpskom ili engleskom jeziku.

FOTO KLUB


Polaznici imaju mogućnost nakon završenih kurseva da buu članovi foto kluba Fokus Novi Sad, pri čemu dobiaju učešće na izložbama, dodatnu obuku u formi organizovanih predavanja gostujućih predavača, tematske radionice i seminare.

Za više informacija: skolafotografije.rs@gmail.com

STATISTIKA I ZANIMLJIVOSTI

Ko su polaznici i rezultati polaznika


Statistika Fotografskog Centra Fokus (Škole fotografije Fokus)
Statistički podaci govore da je kroz školu fotografije 2011-2017 prošlo više od 5000 polaznika.
2013-2017 Polaznike čine u najvećem broju oko 80% pripadnici ženskog pola, odnosno devojke i žene starosti od 20-40 godina. 
2011-2013 Polaznike čine u najvećem broju oko 70% pripadnici ženskog pola, odnosno devojke i žene starosti od 20-35 godina. 
Polaznici generalno su različitih godišta, od 2011-2017 najmlađi polaznik je devojčica koja je imala 6 godina, a najstariji polaznik je imao 88 godina koji je bio tehnolog kada je došao je rekao da jedino još tehniku i tehnologiju fotograije nije učio pa je zato došao.
Geografski 70% polaznika je iz Novog Sada, ali ima 20% onih koji žive u okolnim naseljima blizu Novog Sada, Temerin, Inđija, Bačka Palanka, Irig, Sremske Mitrovice, Vrbasa, Sremskih Karlovaca, Futog, Bačke Topole i drugih mesta, a kroz školu su prošli 10%i polaznika iz udaljenih delova Srbije (polaznici iz Subotice, Zrenjanina, Sombora, Sremske Mitrovice, Beograda, Leskovca, Niša i mnogih drugih gradova Srbije, ali pored njih postoji mali broj polaznika i iz inostranstva: iz Australije, Švajcarske, Švedske, Austrije, Kipar, Hrvatska, Crne Gore, Kosovo, Makedonije).

Pored toga zanimljiv je podatak da mnogi od polaznika početnog i naprednog terenskog ili studijskog kursa fotografije još tokom učenja su imali priliku i mogućnost da budu angažovani i da na ova način zarade, ili pak pokriju troškove škole. (fotografi venčanja, krštenja, i drugih proslava)
Ima polaznika koji završetkom početnog kursa a tokom naprednog studijskog ili terenskog kursa počnu da rade stock fotografiju tokom učenja već počnu da zarađuju i da zarađuju uložen novac u učenje i opremu. 
1% polaznika čine profesionalci koji već fotografišu i imaju svoj studio, radnju i uspešni su u svom poslu ali dolaze na usavršavanje zanata kao i poboljšavanje kvaliteta i kreativnosti.
Polaznici kursa cruise - kurs fotografije za brod 2017 - zaposlenje su dobila 2 polaznika.
Zaposlenje hotelskog fotografa u Kipru je dobila 1 osoba, od 2016-2017. 

ARHIVA

Stari sajt, informacije


Škola fotografije Fokus je menjala naziv, kao i adresu nekoliko puta.
Godine 2010-2011: Škola je prvo počela kao predavanja koja su bila organizovana u NSHC u železničkoj ulici br 4, Novi Sad. Zamišljena kao projekat, imala je naziv Letnja škola fotografije u Novom Sadu 2010.
2011 se škola preslila u prostor Foto Kino i Video saveza Vojvodine, u ulici Nikole Pašića 34, Novi Sad.
U galeriji FKVSV, su se pored škole često organizovale izložbe fotografija kao i video beam prezentacije fotografija. Škola fotografije Fokus u početku je nosila naziv Škola fotografije FKVSV, da bi se naglasak stavio na mesto održavanja.

Vremenom se pokazalo da mnogi ljudi nisu mogli da zapamte šta je ono "FKVSV", pa su u novinama i sajtovima često skraćenicu pisali pogrešno, ili su mislili da se radi o fudbalskom klubu koji organizuje nešto... Tako da se pojavila promena da se naziv promeni u Fokus, odnosno Škola fotografije Fokus.Nosioc škole je Fotografski centar Fokus.

Godine 2016. u junu škola je preseljena kao i studio Fotografskog Centra Fokus na novu adresu u ulici Kralja Aleksandra, Pariski Magazin, sprat 2, lokal 43. Novi Sad. Škola i studio fotografskog centra Fokus, se i danas nalaze na ovoj adresi.

Stari sajt je bio aktuelan od januara 2011 do juna 2019: http://skolafotografije.rs/sajt/
INFO

PRIJAVI SE NA MAIL LISTU

Dobijajte mesečno obaveštenja i besplatne korisne informacije. Prijavite se na našu E-Mailing listu: