STOCK KURS FOTOGRAFIJE

Naučite da radite na terenu i u studiju stock fotorafije i da ih komercijalno obradite za prodaju.

Pogledajte primer terenskog rada stock fotografije

Zaradite kroz stock

Naučite da kreirate stock fotografije u studiju i na terenu. Radite u grupi ili individualno i već tokom kursa počnite da zarađujete. 

Boris Radivojkov, stock fotograf i predavač o stock fotografiji

Učite od eksperta

Naučite da fotografišete za stock kroz učenje i praktičan rad od akademskog i stock fotografa Borisa Radivojkova. Izgredite temelj za budući rad. 

Terenski rad na lokaciji

Stock na terenu

Naučite da fotografišete venčanja, parove i druge događaje na terenu. Nudite usluge posle kursa i prodajte fotografije na stock sajtovima.

Reterni rad stock tema biznis

Studio za stock foto

Naučite da koristite fotografsku rasvetu u studiu i razvijajte ideje i kreativnost, usavršavajte tehniku i stvarajte nove ideje za vaše fotografije

Rad u prirodi

Stock teme

Naučite da fotografišete pejzaž, makro, životinje u prirodi i zaradite prodavajući stock fotografije još tokom kursa. Odplatite opremu i kurs. 

Pogledajte detaljnije o fotografisanju venčanja na terenskom kursu fotografije

Stock Hrana i Piće

Naučite da fotografišete hranu i piće za stock. Naučite da postavite svetlo, hranu, piće, i da obradite fotografiju za prodaju na stock.

Pogledajte detaljnije o Online kursu fotografije

Stock online čas

Pohađajte kurs i ako niste iz Novog Sada, ili Srbije. Celokupno gradivo se radi 1:1, uživo preko skype se održavaju časovi. Pogledajte detaljnije>>

Pogledajte detaljnije o Individualnom kursu/čas fotografije

Obrada fotorafija

Naučite obradu studijske fotografije u programima kao što su: Adobe Photoshop, Lightroom, Raw therapee, Affinity, Gimp i drugi.

DETALJI ZA KURS


Fond časova: 60 dvočasa.
Termini: po dogovoru, danju - najčešće nedeljom od 12-14 ili 14-16h.
Način pohađanja: u grupi, individualno i online. 
Polaznici: Radi se u individualno ili u paru
Cena: uživo/online. U paru 600e / Individualno 1200e 
Sertifikat: po završetku kursa.
Zaposlenje: Tokom kursa polaznici već kreiraju profil na stock i već počnu da zarađuju.
Pogledajte radove polaznika: 2010 godine do 2019. godine, pogledajte na linku: "Galerija polaznika"
Prijavite se: Putem forme, telefona: +381 63 669 744, skolafotografije.rs@gmail.com

VIDEO PREZENTACIJA STUDIJSKI KURS TEMA STOCK

Prezentacija rada online kursa
(U starom lokalu Škole fotografije Fokus)

DODATNE INFORMACIJE

Kurs je namenjen svima koji žele da nauče kako da im Stock fotografija postane izor prihoda, zaposlenje ili dodatni posao.
Uči se:
Osnove fotografije (program početnog kursa),
Napredne tehnike (terenski i studijski kurs)
Obrada fotografija (program Photoshop i Lightroom kursa)

Opreema koja se koristi za rad i učenje:
Objektiva za portret, pejzaž, životinje, m akro fotografiju, hranu.
Studijska rasvete (blic rasveta i kontinuirana)
Terenska rasveta (rad sa više bliceva kontrolisanih putem radio kontrolera, i led rasvete)

Programi koji se koriste za obradu:
Photoshop
Lightroom
Affinity Photo
Gimp
Raw Therapee

Škola raspolaže opremom za učenje i rad, a polaznici dobijaju preporuke za opremu ako žele da investiraju u vlastitu.

Poželjno je posedovanje vlastitog DSLR aparata, eksternog blica, bar jedan fiksni (prime) objektiv (50mm f1.8).

Polaznici sami biraju termine. Mogu da budu u jutarnjim ili popodnevnim satima, radnim danima ili vikendom. Broj termina se dogovara sa svakim polaznikom - da li je 3x nedeljno, ili više ili manje.

Kurs nema nikakvog starosnog ograničenja.

Radi se:
Individualno ili u paru
Kroz učenje teorije
Praktično
Uz insturkcije,
Demostracije vežbi
Analiza i korektura domaćih zadataka

Na savremen način sa ciljem da polaznici na interesantan, zabavan i savremen način poboljšaju svoju veštinu fotografisanja. 

Predavač je akademski fotograf Boris Radivojkov (www.borisradivojkov.com), koji na sažet način predaje i prenosi znanja koja je sticao u zadnjih 15 godina, kroz radno iskustvo i učenje fotografije na akademiji umetnosti. Sistematizovano gradivo koje bi bilo potrebno učiti godinama predaje u okviru kursa koji traje do 4 meseca. Pomoću knjiga ova znanja nije moguće naučiti, a postoje pojedine teme i tehničke pojedinosti kojh nema u knjigama o fotografij i uglavnom se uče kroz iskustvo.
Pogledajte radove predavača: galerija-radovi-predavaca-br >>

Sertifikat: po završetku kursa dobija se sertifikat Škole fotografije Fokus.

3-12 meseci. Po dogovoru sa polaznikom.

2010-2019. godine, pogledajte na linku: "Galerija polaznika stock kursa fotografije"


Nakon završetka kursa polaznici mogu da se zaposle na brodu ili da počnu samostalno da rade stock fotografiju. Istovremeno polaznici će imati znanja da pružaju usluge fotografisanja događaja. Fotografija može da bude dodatni posao ili glavni posao. Više od 100 polaznika su poslatali profesionalni fotografi i otvorili svoj foto foto studio u Srbiji i Inostranstvu. Ima i onih koji rade stock fotografiju zaposlenje. 

Besplatni saveti i konsultacije o izboru kursa kao i o kupovini i izboru foto opreme info: skolafotografije.rs@gmail.com / +381 63 669 744

Program: za Stock kurs fotografije se sastoji od kombinacije programa: 
Početnog, Naprednog Terenskog, Studijskog i Photoshop kursa fotografije.

Početni: 
Program: za kurs se sastoji iz 4 celine:
1. Kompozicija fotografije: istorija, teorija, estetika, komponovanje kadra, planovi, zlatni presek, rekomponovanje kadra u photoshop-u primenjeno na sve teme fotografisanja. Tehnika fokusianja, ručno izoštravanje, daljinski okidač ili podešavanje tajmera za autoportret ili grupnu fotografiju. Pružanje osnovnih informacija o kupovini i izboru digitalnog fotoaprata, informacije o kupovini polovnog aparata, preporuka modela za učenje najboljeg odnosa cene i mogućnosti, kupovina dodatne opreme: kartice, baterije, delovi aparata o kojima voditi računa pri izboru, displej, održavanje aparata.

2. Podešavanje parametara ekspoziture: blenda, iso, ekspozicija, korigovanje ekspoziture u photoshop-u), edukacija kada se i na koji način pravi selekcija kojih parametara. Modovi: automatsko, poluautomatsko, manuelno; upotreba kreativnih modova i scena, na kopjuteru organizacija i arhiviranje fotografija. Dubinska oštrina - dof, optička oštrina, optika, vinjetiranje, flare. Istorijski osvrt i moderne fotografije sa tehničkog i estetskog aspekta.

3. Upotreba i izbor parametara: objektiva, žižne daljine, filteri, perspektiva, rakus gledanja, balans bele, temperatura svetlosti - predefinisani modovi ili scene, raspon kontrasta, Merenje svetla - zone merenja svetla, kontrast i zonski sistem, kompezacija ekspoziture, stilovi slike, formati fajlova: RAW/JPG, podešavanje i konvertovanje, arhiviranje, korigovanje spektra boja u photoshop, intezitet boje, konvertovanje u crno-belu, odnosno u sepiju ili toniranu crno-belu fotografiju, selektivno menjanje kolorita fotografije u Photoshop i Camera Raw.

4. Svetlost (prirodna, veštačka) dozirano korišćenje blica, direktno, indirektno, difuzno, funkcije i primena blica, fill-in blic, slow sinhronizacija blica, tipovi osvetljenja, idealno osvetljenje, kvalitet svetla, pravac svetla, upotreba zilberice, osnove fotografisanja predmeta, osnove reklamne fotografije rad sa toplom rasvetom, upotreba stativa, edukacija o održavanju opeme. Photoshop: retuširanje portreta i kože, korekcija crvenih očiju, uklanjanje nedostataka nastalih pri fotografisanju, priprema za izradu fotografija u fotoradnji ili štamapriji. Edukacija o kreiranju portfolia ili web prezentacije polaznika. 

Terenski:
1. Uvod u terenski rad, definicija terenskog rada i poslova koji se tako rade, učenje o terenskim tipovima rasvete, topla i hladna rasveta, učenje o blicevima, eksternim, sa brzom sinhronizacijom, sa različitim optičkim i radio wireless okidanjem, modifikatori (kišobran beli, kišobran srebrni, soft box, i drugi), stativi i drugi dodaci.

Učenje i praktičan rad određivanje korektne eksponiranosti snimka, učenje o tvrdom i mekom svetlu, i osnovnim pozicijama jednog svetla, rad sa kišobranom, direktno svetlo, sa usmerivačem. Rad sa modelom, portreti polaznika. Pravilno održavanje studijske opreme, obrada radova polaznika nastalim za vreme učenja i rada sa jednim svetlom.

2. Učenje o pozicijama više blic glava, rad sa 2, 3, 4, 5 i po potrebi i više bliceva, rad sa različitim foto pozadinama, učenje o stilovima svetla, glavno, dopunosko, za komercijalnu fotografiju, za umetničku kreativnu fotografiju, učenje i praktičan rad o mekanom i tvrdom svetlu, rad sa modelom za portret, za temu za stock, za neke druge slobodne teme polaznika. Izgređivanje vlastitog stila i pristupa, kreativni uglovi i pristupi. Obrada fotografija kompleksnijeg svetla, na kopjuteru organizacija i arhiviranje fotografija.

3. Učenje i rad stock fotografije za prodaju putem stock agencija, teorija i praktičan rad na različtite teme sa modelima i sa predmetima, pravljenje plana i priprema snimanja za stock, organizovanje modela i izbor teme, učenje o fotografisanju hrane za prodaju na stock agencijama, obrada fotografije za stockm obrada raw fotografija, Photoshop i Lightroom.

4. Rad na samostalnim zadacima polaznika ili na stock temama, polaznici uče da sve samostalno postave i urade kompltan posao, fotografisanje hrane i pića, motiva koji imaju reflekse i učenje o artikulisanju refleksa - uklanjanje, dodavanje, i kakva vrsta refleksa je poželjna a kakva ne. Obrada snimaka.


Studijski:
Program: za kurs se sastoji od:
1. Uvod u studijski rad, definicija fotografskog studija, učenje o studijskim tipovima rasvete, topla i hladna rasveta, učenje o blic glavama: delovi, modifikatori, stativi i drugi dodaci. Učenje i praktičan rad određivanje korektne eksponiranosti snimka, učenje o tvrdom i mekom svetlu, i osnovnim pozicijama jednog svetla, rad sa kišobranom, direktno svetlo, sa usmerivačem. Rad sa modelom, portreti polaznika. Pravilno održavanje studijske opreme, obrada radova polaznika nastalim za vreme učenja i rada sa jednim svetlom.

2. Učenje o pozicijama više blic glava, rad sa 2, 3, 4, 5 i po potrebi i više blic glava, rad sa različitim foto pozadinama, učenje o stilovima svetla, highkey, low key, mixed key, učenje i praktičan rad o mekanom i tvrdom svetlu, rad sa modelom za portret, za temu za stock, za neke druge teme. Izgređivanje vlastitog stila i pristupa fotografisanju, kreativni uglovi i pristupi. Obrada fotografija kompleksnijeg svetla, na kopjuteru organizacija i arhiviranje fotografija. Istorijski osvrt i moderne fotografije sa tehničkog i estetskog aspekta.

3. Učenje o kompleksnim postavkama sa 4-5 svetla za stil high key, i low key, po potrebi mixed key, učenje i rad stock fotografije za prodaju putem stock agencija, teorija i praktičan rad na različtite teme sa modelima i sa predmetima, pravljenje plana i priprema snimanja za stock, organizovanje modela i izbor teme, učenje o fotografisanju hrane za prodaju na stock agencijama, obrada fotografije za stockm obrada raw fotografija, Photoshop i Lightroom.

4. Rad na samostalnim zadacima polaznika ili na stock temama, polaznici uče da sve samostalno postave i urade kompltan posao, fotografisanje hrane i pića, motiva koji imaju reflekse i učenje o artikulisanju refleksa - uklanjanje, dodavanje, i kakva vrsta refleksa je poželjna a kakva ne. Obrada snimaka.


Photoshop:
Celina - I - Osnove obrade fotografije za gledanje na ekranu
1 Čas: Uvod u photoshop, izgled, verzije, kupovina / iznajmljivanje, osnovna podešavanja, raspoređivanje panela "workspace" po ličnim potrebama, osnovna optimizacija rada programa photoshop, snimanje vlastitih podešavanja u Photoshop-u. Pripreme za rad u photoshop-u, učenje o pravilnom podešavanju monitora, kalibraciji, pravilnom sedenju i td...
2 Čas: A) učenje teorije o kompoziciji kadra i rekomponovanju: estetska pravila, zlatni presek, pravila umetnosti i psihologije umetničkog dela, B) učenje photoshop alata (crop) koji služe za rekomponovanje kadra, C) praktična primena pravila i korišćenje alatki photoshop-a za postizanje adekvatnog rezultata. (domaći rad na istu temu)
Smanjivanje fotografija za slanje na mail ili upotrebu na internetu (za web fotografije)
3 Čas: Korektura radova polaznika rađenih za domaći iz oblasti rekomponovanje kadra fotografije; Teorija fotografije o eksponiranosti fotografija, alati photoshop-a koji služe za obradu i korekciju eksponiranja, praktična primena alata po pravilima teorije iz fotografije za postizanje korektnih rezultata.
Osnovne photoshop selekcije - osnove selektivnog eksponiranja fotografija sa ciljem dobijanja lepše i kreativnije fotografije.
4 Čas: Balansom bele - sređivanje boja da budu korektne - teorija, alati i praktičan rad sa ciljem dobijanja korektne fotografije po pitanju boja, balansa boja i balansabele boje, Osnove obrade RAW fotografije uz teriju i praksu, i kreativno konvertovanje u crno belu fotografiju. Obrada serije fotografija na sličan način - poput dokumentarnih, event ili sličnih fotografija.
Softweri za obradu raw - Lightroom, Photoshop, Adobe Camera Raw, Raw therapee - besplatni softwareza profesionalnu upotrebu i obradu raw.

Celina - II - Obrada za štampu, web i osnove dizajna, tipografije, formati fajlova i primena - obrada tif, jpg, gif, pdf, eps...
5 Čas: Osnove retuša i osnove upotrebe layer-a u photoshop-u, logika i razlozi upotrebe, primeri, mogućnosti kreativne ili tehničke, primena uz upotrebu svih do tada obrađenih celina o ekspoziciji, o podešavanju boja fotografije i dodatno uvođenje i primenu najbitnijih filtera: izoštravanje, uklanjanje šuma;
6 Čas: Rad sa fontovima - teorija o fontovima, knjižni, dekorativni, savremeni, serifni, bezserifni, porodice fontova i pravila raspoređivanja, slaganja fontova, proporcije... alati koji se u photoshop-u koriste za uređivanje teksta, paragrafa i samih fontova, primena tih alata na osnovu teorije o grafičkom dizajnu i uz korišćenje fotografije - primena: dizajn vlastitog CD omota za portfolio, dizajn Vizit kartice polaznika, dizajn flyera za izložbu fotografija; Layer efekti za text, drop shadow i slični.
(Za domaći polaznici da naprave dizajn omota za svoj CD ili sopstvenu vizit kartu.)
7 Čas: Web dezajn, uređivanje stranica kroz napredni rad nad slojevima (layer), smart layers, grupe layer-a, linkovanje i td... Eksportovanje u Html sa fotografijama. (domaći izrada sopstvenog web sajta, ili FaceBook stranice)
8 Čas: Priprema fotografija za štampu, određivanje veličine otiska, priprema za različite štamparske ili fotografske tehnike: RGB; CMYK; GRAY SCALE; Formati fajlova (TIF, JPG, PDF, EPS, RAW, DNG), - (domaći - polaznici štampaju svoje fotografije na različitim veličinama, u različitim tehnikama i na različitim sistemima štampe)
Celina - III - Komercijalna obrada za stock
9 Čas: Komercijalna stock fotografija na terenu - Svetlost u Pejzažu, Filteri za pejzaž, HDR - tehnika, priprema, osmishljavanje ideje, Korekcija perspektive primenjeno na fotografije arhitekture i enterijera,
10 Čas: Retuš lica osnovni - praktičan rad i obrada kod kuće a na času je revizija i korektura I (uz dodatne savete u vezi fotografisanja, teorije, praktični, photoshop saveti, predlozi, nove ideje i načini realizacije započete ideje) - path - izolacija pozadine za stock fotografije
11 Čas: praktičan rad i obrada kod kuće a na času je revizija i korektura II, obrada pejzažnih fotografija za "stock",
Obrada fotografija uz korišćenje i primenu Photoshop Maske nas slojevima - Retuš lica, pejzaža, objekata napredni
12 Čas: analiza prethodnih, finalizovanje fotografija i otpremanje serije fotografija za apliciranje na istock za svakog pojedinačnog polaznika (domaći - svako od polaznika da napravi profil na istock sajtu i da aplicira na istock)
Celina - IV - kreativna obrada fotografija
13 Čas: Teorija o foto montaži, surealnoj fotografiji, kreativnoj fotografiji i umetničkoj fotografiji.
Alati koji pomažu u editovanju - maske, layer, filteri... analiza i postavka zadatka foto montaže kreativnog tipa - za domaći polaznici dobijaju zadatak da realizuju samostalno njihovu ideju
14 Čas: Revizija realizovanog zadatka uz savete, predlog i demonstraciju šta još da se unapredi za finalni produkt, odnosno finalno tanje fotografije sa tehničko, estetskog aspekta.
15 Čas: HDR obrada fotografije, dodatni softweri i obrada hdr u Photoshop-u, realistični i surealni hdr - Photomatix, Nik Pro - demonstracija, primeri, vežbe, realizacija domaćeg zadatka na temu HDR fotografije polaznika.
16 Čas: Finalna revizija prethodnih radova i prezentacija radova na video beam, finalna revizija, dodela diploma

Teme koje se rade:

Ljudi, životinje, pejzaže, grad, arhitekturu, teatar, sport, koncerte, makro, dokumentarnu i reklamnu fotografije.

Studijski uče se teme: portret, grupni portret, reklamne fotografije, stock, primenjene fotografije, stock fotografije, fotografije para / venčanje, predmete, makro fotografiju, hranu i piće. Obrada istih tema u Photoshop/Lightroom je deo kursa.

Terenske teme koje se uče: Portret, pejzažu, grad noću, turisticka fotografija, sport, makro, kreativne fotografije i kreativne grupne fotografije, fotografisanje parova, fotografisanje dece, kreativni portreti, muzički koncerti, dokumentarna fotografija, life i street fotografija, fotografisanje životinja, venčanja, fotografisanje eventa / događaja, fotografisanja enterijera, hdr, rad sa reflektorima, eksternim blicevima, i osnove stock i komercijalne fotografije. Stock fotografija van studija, sa zilbericom, tehnika, priprema, osmishljavanje ideje, rad, i napredne tehnike obrade fotografija.

Obrada istih tema u Photoshop/Lightroom je deo kursa. Polaznici uče napredne tehnike obrade fotografije, postprodukcija.Tako da oni koji budu prošli kroz kurs dobiće praktična znanja kako da naplate usluge ili kako kroz bavljenje fotografijom mogu da zarade novac. Sa druge strane učiće se i o umetničkoj fotografiji i radiće se na učenju i vežbi za usavršavanje fotografisanja i korišćenje fotografije kao sredstva izražavanja.

Način pohađanja: u grupi, individualno i online.
- Individualno ili u paru, se odnosi na rad sa predavačem po istom programu samo u tom slučaju je moguće završiti u kraćem roku ili pak ima veći izbor termina jer se ne uklapa sa celom grupom.
- Online uživo u radu 1:1 sa predavačem preko skype, moguće je raditi pod uslovom da polaznik poseduje studijsku fotografsku opremu tako da može da realizuje zadatke koje dobije.
Online je najnovija mogućnost koja se odnosi na rad uživo preko skype sa predavačem, predviđen je da omogući pohađanje onima koji žive na udaljenim lokacijama ili drugim gradovima, pa čak i u drugim državama, tako da na ovaj način mogu da uče fotografiju.
Na svaki od ovih načina po završetku se dobija sertifikat o završenom kursu.

RASPORED PREDAVANJA:
Sastoji se od rasporeda predavanja - Početnog, Naprednog Terenskog, Studijskog i Photoshop kursa fotografije.RASPORED PREDAVANJA:


Osnove fotografije raspored:
Celina - 1 Uvod u Kompoziciju i Tehniku fokusiranja i obrade fotografije
1 Čas, Tema: Kompozicija portreta + info o kupovini nove ili polovne fotografske oprem
2 Čas, Tema: Kompozicija prostora: pejzaz/grad
3 Čas, Tema: Kompozicija portreta u prostoru (Pezaža ili grada),tehnika fokusiranja, grupni portret
4 Čas, Tema: Obrada fotografije u Photoshop na temu pravilnog komponovanja kadra
Celina - 2 Ekponiranje - tehnika
5 Čas, ISO - tehnika podešavanja
6 Čas, Ekspozicija - Tehnika podešavanja
7 Čas, Blenda - tehnika podešavanja
8 Čas, Tema: Menuelno podešavanje ISO, Ekspozicija, Blenda + Photoshop
Celina - Merenje svetla, izbor objektiva, fotografisanje sirovih (raw) fotografija, obrada sirovih (raw) fotografija
9 Čas, Tema: Merenje svetla - tehnika
10 Čas, Tema: parametri Objektiva i uticaji formata aparata (crop factor)
11 Čas,Tema: parametri Balans bele (White Balance ), Rad na jpg, raw fotografijama, tehnike podešavanja stila fotografije
12 Čas, Tema: Obrada sirovih (raw) fotografija u programu: Photoshop / Lightroom
Celina - Svetlost
13 Čas, Blic - tehnika, rad sa ugrađenim blicem i osnove rada sa eksternim blicem
14 Čas, HDR fotografija Tehnika i obrada
15 Čas, Rad na otvorenom dnevni čas / večernji, učenje o korišćenju raspoloživog svetla za portret i pejzaž, rad sa zilbericom
16 Čas, Photoshop
podela sertifikata / internet izložba


Studijski raspored:
Celina - I
1 Čas: Uvod u fotografski studio
2 Čas: Foto studio - 1 svetlo
3 Čas: Foto studio - modifikatori, pozadine, backlight, butterfly
4 Čas: Revizija i Editovanje fotografija
Celina - II
5 Čas: 2 svetla - teorija i praktičan na pravilnom postavljanju kompozicije 2 svetla
6 Čas: 3 svetla - teorija i praktičan na pravilnom postavljanju kompozicije 3 svetla
7 Čas: 4 svetla - teorija i praktičan na pravilnom postavljanju kompozicije 4 svetla
8 Čas: Revizija i Editovanje fotografija
Celina - III
9 Čas: High Key komepleksna postavka svetla
10 Čas: Low key kompleksna postavka svetla
11 Čas: Uvod u Stock fotografiju, obrada stock fotografije, primeri dobre prakse, diskusija...
12 Čas: Stock fotografija - Tema 1 (samostalne vežbe postavke svetla i rada sa modelima polaznika kursa)
Celina - IV
13 Čas: Stock fotografija - Tema 2 (samostalne vežbe postavke svetla i rada sa modelima polaznika kursa)
14 Čas: Stock fotografija - Tema 3 (samostalne vežbe postavke svetla i rada sa modelima polaznika kursa)
15 Čas: Fotografisanje Hrane / Predmeta
16 Čas: Obrada stock fotografija / predmeta
podela sertifikata

Terenski Raspored:
Raspored časova je promenjivog karaktera - prilagođava se godišnjem dobu kada se radi napolju, a u studiju prilagođavamo raspoloživošću modela i teme koje se rade.
Celina - I -
1 Čas: Uvod u terensku fotografiju - dokumentarno-repotražnog tipa: event, teatar, događaji, venčanja, koncert
2 Čas: Analiza i obrada dokumentarno reportažnih fotografija polaznika.
3 Čas: Fotografisanje enterijera, arhitekture
4 Čas: Obrada fotografija enterijera, Uvod u fotografisanje Venčanja
Celina - II -
5 Čas: Fotografisanje Venčanja/Parova (Wedding Photography)- u eksterijeru (ulica, grad, park, tvrđava) rad sa zilbericom
6 Čas: Analiza i obrada Venčanja/Parova (Wedding Photography) fotografija polaznika.
7 Čas: Fotografisanje Venčanja/Parova (Wedding Photography)- u enterijeru uz pomoć bliceva. (restoran, soba, studio)
8 Čas: Analiza i obrada fotografija.
Celina - III -
9 Čas: Uvod u stock fotografiju (Stock Photography), primeri dobre prakse
10 Čas: Stock fotografija, praktičan rad - tema 1: biznis (eksterijer/enterijer)
11 Čas: Stock fotografija, praktičan rad - tema 2: yoga/sport/fitness u eksterijeru (park, grad, tvrđava)
12 Čas: Stock fotografija, praktičan rad - tema 3: yoga/sport/fitness u enterijeru (yoga sala, teretana, sportska sala)
Celina - IV -
13 Čas: Stock fotografija, praktičan rad - tema 4: fotografisanje hrane u restoranu
14 Čas: obrada i analiza Stock fotografija,
15 Čas: Stock Fotografija - Uvod, pravljenje "kućnog foto studia", primeri, uvod u rad sa toplom rasvetom, priprema tema za rad Stock Fotografija u "Kućnom foto studiu" sa eksternim blicem i reflektorima, modifikatori, pozadine, Osmišljavanje ideja za realizaciju: Praktičan rad - Stock Fotografija sa eksternim blicem i reflektorima - hrana, macro, predmeti, detalji
16 Čas: obrada Stock fotografija
podela sertifikata / izložba

Photoshop raspored:
Celina - I - Osnove obrade fotografije za gledanje na ekranu
1 Čas: Uvod u photoshop, izgled, verzije, kupovina / iznajmljivanje, osnovna podešavanja, raspoređivanje panela "workspace" po ličnim potrebama, osnovna optimizacija rada programa photoshop, snimanje vlastitih podešavanja u Photoshop-u. Pripreme za rad u photoshop-u, učenje o pravilnom podešavanju monitora, kalibraciji, pravilnom sedenju i td...
2 Čas: A) učenje teorije o kompoziciji kadra i rekomponovanju: estetska pravila, zlatni presek, pravila umetnosti i psihologije umetničkog dela, B) učenje photoshop alata (crop) koji služe za rekomponovanje kadra, C) praktična primena pravila i korišćenje alatki photoshop-a za postizanje adekvatnog rezultata. (domaći rad na istu temu)
Smanjivanje fotografija za slanje na mail ili upotrebu na internetu (za web fotografije)
3 Čas: Korektura radova polaznika rađenih za domaći iz oblasti rekomponovanje kadra fotografije; Teorija fotografije o eksponiranosti fotografija, alati photoshop-a koji služe za obradu i korekciju eksponiranja, praktična primena alata po pravilima teorije iz fotografije za postizanje korektnih rezultata.
Osnovne photoshop selekcije - osnove selektivnog eksponiranja fotografija sa ciljem dobijanja lepše i kreativnije fotografije.
4 Čas: Balansom bele - sređivanje boja da budu korektne - teorija, alati i praktičan rad sa ciljem dobijanja korektne fotografije po pitanju boja, balansa boja i balansabele boje, Osnove obrade RAW fotografije uz teriju i praksu, i kreativno konvertovanje u crno belu fotografiju. Obrada serije fotografija na sličan način - poput dokumentarnih, event ili sličnih fotografija.
Softweri za obradu raw - Lightroom, Photoshop, Adobe Camera Raw, Raw therapee - besplatni softwareza profesionalnu upotrebu i obradu raw.

Celina - II - Obrada za štampu, web i osnove dizajna, tipografije, formati fajlova i primena - obrada tif, jpg, gif, pdf, eps...
5 Čas: Osnove retuša i osnove upotrebe layer-a u photoshop-u, logika i razlozi upotrebe, primeri, mogućnosti kreativne ili tehničke, primena uz upotrebu svih do tada obrađenih celina o ekspoziciji, o podešavanju boja fotografije i dodatno uvođenje i primenu najbitnijih filtera: izoštravanje, uklanjanje šuma;
6 Čas: Rad sa fontovima - teorija o fontovima, knjižni, dekorativni, savremeni, serifni, bezserifni, porodice fontova i pravila raspoređivanja, slaganja fontova, proporcije... alati koji se u photoshop-u koriste za uređivanje teksta, paragrafa i samih fontova, primena tih alata na osnovu teorije o grafičkom dizajnu i uz korišćenje fotografije - primena: dizajn vlastitog CD omota za portfolio, dizajn Vizit kartice polaznika, dizajn flyera za izložbu fotografija; Layer efekti za text, drop shadow i slični.
(Za domaći polaznici da naprave dizajn omota za svoj CD ili sopstvenu vizit kartu.)
7 Čas: Web dezajn, uređivanje stranica kroz napredni rad nad slojevima (layer), smart layers, grupe layer-a, linkovanje i td... Eksportovanje u Html sa fotografijama. (domaći izrada sopstvenog web sajta, ili FaceBook stranice)
8 Čas: Priprema fotografija za štampu, određivanje veličine otiska, priprema za različite štamparske ili fotografske tehnike: RGB; CMYK; GRAY SCALE; Formati fajlova (TIF, JPG, PDF, EPS, RAW, DNG), - (domaći - polaznici štampaju svoje fotografije na različitim veličinama, u različitim tehnikama i na različitim sistemima štampe)
Celina - III - Komercijalna obrada za stock
9 Čas: Komercijalna stock fotografija na terenu - Svetlost u Pejzažu, Filteri za pejzaž, HDR - tehnika, priprema, osmishljavanje ideje, Korekcija perspektive primenjeno na fotografije arhitekture i enterijera,
10 Čas: Retuš lica osnovni - praktičan rad i obrada kod kuće a na času je revizija i korektura I (uz dodatne savete u vezi fotografisanja, teorije, praktični, photoshop saveti, predlozi, nove ideje i načini realizacije započete ideje) - path - izolacija pozadine za stock fotografije
11 Čas: praktičan rad i obrada kod kuće a na času je revizija i korektura II, obrada pejzažnih fotografija za "stock",
Obrada fotografija uz korišćenje i primenu Photoshop Maske nas slojevima - Retuš lica, pejzaža, objekata napredni
12 Čas: analiza prethodnih, finalizovanje fotografija i otpremanje serije fotografija za apliciranje na istock za svakog pojedinačnog polaznika (domaći - svako od polaznika da napravi profil na istock sajtu i da aplicira na istock)
Celina - IV - kreativna obrada fotografija
13 Čas: Teorija o foto montaži, surealnoj fotografiji, kreativnoj fotografiji i umetničkoj fotografiji.
Alati koji pomažu u editovanju - maske, layer, filteri... analiza i postavka zadatka foto montaže kreativnog tipa - za domaći polaznici dobijaju zadatak da realizuju samostalno njihovu ideju
14 Čas: Revizija realizovanog zadatka uz savete, predlog i demonstraciju šta još da se unapredi za finalni produkt, odnosno finalno tanje fotografije sa tehničko, estetskog aspekta.
15 Čas: HDR obrada fotografije, dodatni softweri i obrada hdr u Photoshop-u, realistični i surealni hdr - Photomatix, Nik Pro - demonstracija, primeri, vežbe, realizacija domaćeg zadatka na temu HDR fotografije polaznika.
16 Čas: Finalna revizija prethodnih radova i prezentacija radova na video beam, finalna revizija, dodela diploma


PRIJAVITE SE NA KURS

Prijavite se na kurs fotografije, časove fotografije, photoshop i lightroom kurs ili čas.