Skola fotografije FKVSV - web site Fotografski Edukativni Centar FKVSV - Skola Fotografije FKVSV Pocetni kurs fotografije u skoli fotografije FKVSV Napredni kurs fotografije, skola fotografije FKVSV Kurs Photoshop, škola fotografije FKVSV, Novi Sad

ČESTA PITANJA I ODGOVORI

 

 

Termini nastave?

Grupna nastava se održava najčešće u večernjim satima od 20-22h, međutim postoji mogućnost da bude organizovana ujutru i tokom dana od 08-15h dok individualni časovi i male grupe od 2 polaznika mogu biti organizovani u bilo koje vreme od 08h-23h svaki dan.
Nedeljom takođe od 08-23h mogu biti organizovani termini.

 

 

Termini individualnih časova?

Termini za individualne časove se organizuju po dogovoru sa svakim individualnim polaznikom, a mogu da budu u bilo koje vreme od 08-23h svaki dan. Potrebno je javiti se minimum jedan dan ranije i rezervisati termin.

 

 

Lokacija?

Nastava se održava u centru Novog Sada, u ulici Nikole Pašića 34, Galerija FKVSV (blizu Matice Srpske), u slučaju da ne možete da se nađete, kontaktirajte nas pa ćemo vam pomoći: skolafotografije.rs@gmail.com | 063/669-744 | 021/531-568

 

 

Kakvi su uslovi za učenje?

Rad se izvodi u Fotografskom Centru Fokus - u galeriji FKVSV, koja se nalazi u centru grada Novog Sada u ulici Nikole Pašića 34. Na tom mestu se mogu pratiti fotografske izložbe kaoi drugi programi. Prostor ima klimu, ventilaciju, internet, kompjutersku opremu, video beam opremu, najsavremenije fotografske softwere, sa druge strane profesionalnu rasvetu, foto rasvetu. Lokacija i prostor omogućavaju izlazak na ulicu i izvođenje fotografskih vežbi spolja ispred prostora škole ali isto tako i unutar škole.

 

Uzrast polaznika?

Nema starosnog ograničenja, imamo polaznike uzrasta od 10 - 90 godina. Grupe obično čine oko 10 polaznika. Grupe su starosno raznovrsne što čini radnu atmosferu prikladnijom i lepšom.

 

 

Mogućnost da se organizuje kurs u Vašoj firmi?

Kurs može da bude organizovan u Vašoj firmi, kao i da bude prilagođen ili specifičano koncipiran odnosno vođen prema potrebama Vaše firme ili projekta. Kontaktirajte nas putem e-mail: skolafotografije.rs@gmail.com / 063 669 744, a mi ćemo napraviti konkretnu ponudu prema Vašim potrebama.

 

 

 

Da li se dobija neki sertifikat?

Da, sertifikat o pohađanju kursa dobija se po završetku kursa. On govori o znanjima i veštinama koje ste stekli na kursu. Sertifikat možete iskoristiti kao dopunu Vaše dokumenatacije prilikom konkurisanja za neki posao ili praksu.

 

 

 

Kakvi su uslovi plaćanja?

Plaćanje možete izvršiti na bilo koji način: gotovinom, na žiro račun, preko računa firme, iz jedne ili više rata.

BORIS RADIVOJKOV PR
Naziv: FOTOGRAFSKI CENTAR FOKUS
PIB: 107690078
Matični broj: 62919639
Adresa - Ulica: Nikole Pašića 34,
Poštanski broj, Grad: 21000, Novi Sad
Zemlja: Srbija
Tel: 021 531 568 (09-16h)
Mob: 063 669 744
Mail: skolafotografije.rs@gmail.com
Mail2: boris.radivojkov@gmail.com
Website: www.skolafotografije.rs
Edukator skype: boris.radivojkov

Bankovni račun (Dinarski)
160-376217-20, Banca INTESA

Bankovni račun (Devizni - EURO)
00-514-0007288.8, Banca INTESA

 

Koji fotoaparat mi je potreban za pohađanje škole fotografije?

Za školu fotografije preporuka je da se poseduje bilo koji tip fotoaparata koji ima mogućnost manuelnih podešavanja parametara. To može da bude idealno DSLR, međutim u obzir dolaze i prosumer kao i kompaktni digitalni aprat. Sa svakim od navedenih aparata može se proći ceo početni kurs fotografije. DSLR je najbolji izbor a po ceni, ako se uzme polovan može da košta čak i kao i kompaktni aparat.Kompaktni aparati su oni koji su laki i prenosivi tzv. "džepni", po veličini su takvi da mogu da budu smešteni u džep, odnosno veličine su poput kreditne kartice ili kutije cigara. Zbog svoje male veličine imaju manju cenu, mogućnost da oštre bliže nego veliki aparati, ali isto tako imaju i tehničke nedostatke tako da najčešće nude samo gruba podešavanja ekspozicije, iso, white balance. Međutim ovi nedostaci ne dolaze do izražaja za korisnike koji žele da fotoaparat koriste za porodične ili turističke fotografije i tako da beleže samo trenutke sa letovanja ili porodičnih okupljanja poput slava, svečanosti, rođendana, turističkih putovanja i pejzaža sa putovanja.

Da li može sa kompaktnim aparatom da se prati početni kurs?

Škola fotografije može da se prati sa svim tipovima aparata, samo što će DSLR aparat polazniku pružiti najviše mogućnosti za učenje, napredovanje i uživanje u radu. Prosumer može 90% od onoga što DSLR može, pa i on čini dobar izbor. Kompaktni polazniku daju najmanje mogućnosti za učenje, ali i oni mogu da se koriste za početni kurs jer većina kompaktnih aparata ima mogućnost podešavanja koja se obrađuju na početnom kursu. Treba znati da postoji mogućnost da se tokom četvoromesečnog kursa desi, u zavisnoti od modela, da 1-3 perdavanja ipak ne mogu da se prate na ovoj vrsti aparata. Alir polaznicima dajemo mogućnost da rade i i uče na školskom DSLR aparatu napr. kako se određeni parametar manifestuje i nakon kursa polaznik sam može da odluči da li mu takve mogućnosti uopšte i trebaju ili mu je zadovoljavajuće da nastavi sa korišćenjem kompaktnog aparata. Prvih mesec dana početnog kursa mogu da se prate čak i mobilnim telefonom koji ima fotoaparat, jer tehnika se uči tek od drugog meseca.

 

Prosumer aparati spadaju u grupu nerefleksnih aparata, što znači da nemaju mogućnost da kroz tražilo daju sliku koja se fotografiše - nego umesto toga, kroz objektiv svetlost ide direktno na digitalni senzor i prenosi se na ekran koji se nalazi na poleđini aprata. Slični su DSLR aparati kako po izgledu tako i po mogućnostima za fina podešavanja ekspozicije, blende, iso, balansa bele, merenja svetla, fokusiranja, tako da oni nude više kreativnih mogućnosti nego kompaktni aprati. Dodatno su opremljeni relativno dobrom optikom, i zoom objektivima velikog raspona koji zadovoljavaju naprednije korisnike. Pojedini modeli imaju mogućnost za dogradnju u vidu dodavanja adaptera za makro, dodavanje konvertera objektiva u tele objektiv ili u široki. Pogodni su za korisnike koji imaju problema sa vidom jer ovi aparati poseduju "Live View" mogućnost što omogućava da se na većem ekranu vidi slika koja se fotografiše. Nužno zbog takvog sistema rada su sporiji od DSLR i imaju za nijansu lošiji kvalitet fotografije. Odnos cena - kvalitet im ne ide u prilog jer često za isti novac možete kupiti veoma dobar DSLR aparat niže klase, ili polovan srednje klase. A to je uvek dobra investicija, ako vas fotografija zanima.

Od ovih modela preporučujem: Canon, Nikon, Sony, Fuji

 

DSLR najbolji izbor:

DSLR (digital single lens reflex camera): su aparati koji imaju mogućnost da se uz njih koriste različiti objektivi, blicevi, razni dodaci, battery grip itd... što omogućava da prilagodimo opremu našim potrebama mnogo bolje nego što bi fabrika mogla da uradi kod prosumer i kompaktnih aparata.
Različiti objektivi su pravljeni da zadovolje različite potrebe korisnika tako bi mogli da ih podelimo na:
Zoom objektive:
- Univerzalnog raspona: koji imaju praktičnost, jer istovremeno imaju i širok i uzak ugao, odnosno mogu i da približe i da udalje predmete, pa prilikom fotografisanja nije potrebno da se fizički fotograf pomera sa mesta da bi napravio različit kadar (npr: Canon 17-85 IS USM, Canon 18-135 IS USM, Canon 18-200 IS, Nikon 18-105 VR, Nikon 18-200 VR)
- Tele Zoom objektivi: oni mogu da približavaju više ili manje (npr: Canon 70-200mm, Nikon 70-200mm)
- Široki Zoom objektivi: mogu da odaljavaju više ili manje (npr: Canon 16-35mm ili Nikon 14-24mm)

Prime ili Fiksne objektive:

Pored toga, zbog veličine senzora koji je kod DSLR veći nego kod kompaktnih, oni imaju bolji kvalitet fotografije, imaju manje šuma, veću rezoluciju, bolji bokeh. Zbog tih odlika omogućavaju korisniku da koristi te različite kombinacije parametara i da pravi sopstvenu kombinaciju i na taj način da radi na svom kreativnom izrazu u fotografiji.

 


Za učenje i rad najbolji je DSLR aparat bilo kojeg brenda, u Srbiji najbolji izbor su Canon ili Nikon iz razloga što jedino ova dva imaju ovlašćeni servis, kao i dovoljno dodatnih delova, objektiva, bliceva i druge opreme.

Pored ova, dva za one koji imaju problema sa vidom predlažemo, Sony DSLR - jer Sony ima najbolji fokus pri radu sa "live view" odnosno pri radu pomoću živog prikaza na ekranu, radi podjednako brzo kao i da se gleda kroz tražilo, tako da može da se radi podjednako efikasno kao i drugi aparati pomoću tražila.

Kod kupovine DSLR je porebno znati da se posebno kupuje telo aparata a posebno objektiv.
Izbor foto aparata prema klasi i potrebi, ali u skladu sa budžetom:


KLASIFIKACIJA DSLR FOTOAPARATA - CANON I NIKON BRENDA

ULTRA PROFESIONALNI (od 1500e pa na više)
Canon 1d X II
Canon 1d X
Canon 1ds, 1ds mk II, 1ds mk III
Canon 1d, 1d mk II, 1d mk II n,1d mk III, 1d mk IV (polovni od 400e do 2500e)
Canon 5d mk IV = oko 2700 eura
Canon 5dsR = oko 2800 eura
Canon 5ds = oko 2300 eura
Canon 6d II = nov 1800e, Canon 6d mk I = 1100 eura
Canon 5d mk II = polovan oko 750 eura
Canon 5d = 300 eura

ULTRA PROFESIONALNI (od 1500e pa na više)
Nikon D5

Nikon D3, D3x, Nikon D4
Nikon D1x, D2x
Nikon D850 = oko 3000 eura
DF

Nikon D750
Nikon D700, D800, D800e, D810,
Nikon D600, Nikon D610,

- izdvajaju se Nikon D5 i Canon 1d X II po izuzetnoj brzini od 12 fps, preciznosti fokusa, duall slot sigurnosti i svim drugim odlikama najkvalitetnijih terenskih aparata za fotografisanje akcije uz sigurnost i kvalitet pogotovo za sportsku fotografiju, venčanja, fotografisanje događaja.

- Canon 1d serija ima crop faktor 1,3 i veliku brzinu u radu što je zgodno za sportsku fotografiju, a stari modeli mogu da se nađu prilično povolni, kao npr: Canon 1d mk III za oko 800e, koji ima dual slot za 2 kartice i brzinu od 9 fps.

- izdvajaju se Nikon D800, D800e, D810, D750, D610, D600, i Canon 5d mk III, Canon 5d mk IV,  u tome što imaju dual slot za kartice.
Canon 5ds i Canon 5dsR = imaju 50 MP.
Nikon D850 = 45 MP
Nikon d800, D810, D800e, po rezoluciji 36 MP  i   Canon 5d mk IV  po brzini rada i fokusa, auto fokus za video snimanju i ISO performansama.

- Canon 6d i Nikon d610 su najpovoljniji Full Frame foto aparati, po slični po mogućnostima za Wi Fi mogućnostima i povezivanjem i radu sa mobilnim telefonom. Prednost Canon je kvalitet display, a prednost Nikon je sigurnost zbog 2 kartice.

- Canon 5d, Nikon d700, najpovoljniji full frame aparat koji može da se nađe po najpovoljnijoj ceni oko 300-400 eura. Ima 12 MP i po kvalitetu njegov snimak prevazilazi kvalitet fotoaparata koji koštaju do 1000e a novi su, ipak kao polovan je rizičan jer je teško pronaći u dobrom stanju a sa druge strane mana mu je što nema video i nema čišćenje senzora u telu tako da vremenom skuplja prašinu i pravi probleme što je rešivo u Canon servisu za oko 30e.

PROFESIONALNI (nova viša klasa)
Canon 7d mk II - oko 1600e -
(prednost za venčanja jer ima dual slot za kartice, odličan autofokus za video snimanje)
Canon 7d,
(oko 1200e - prednost video za spotove)
PROFESIONALNI (nova niža klasa)
Canon 60d, 70d, 80d, (oko 1100e - prednost 70d i 80dnajbolji AutoFokus za video, touch screen u funkciji fokusiranja za video snimanje)
PROFESIONALNI (stara viša klasa do 2008 god)
Canon 10d, 20d, 30d, 40d, 50d,

PROFESIONALNI (nova viša klasa)
Nikon D500 (oko 1900 eura, nov, 4K video, 2 kartice, sigurnost, brz 10fps)
Nikon D300s (oko 350e polovan, prednost venčanja)
PROFESIONALNI (nova niža klasa)
Nikon D7000, D7100, D7200 ( prednost što oba imaju dual slot za 2 kartice - prednost za venčanja)
PROFESIONALNI (stara viša klasa do 2008)
Nikon D100, D200, D300, (poslednje proizveden je bio Nikon D300 može da se nađe polovan za oko 430e a ima brzinu i kvalitet znatno većiod mnogih novih jeftinih aparata - prednost za venčanja, sport, event)

- izdvaja se: Canon 7d mk II, Nikon d7000, d7100, d7200, d7500, d300s = po tome što imaju dual slot sa karticama, što je izuzetno bitno za sve poslove gde je bitna sigurnost snimka npr: Venčanje, sportski događaj, event...
- izdvaja se: Canon 70d po kvalitetu autofokusa u video snimanju
- Nikon d7000, d7100, Canon 70d, 60d – po tome što su snižene klase jer imaju plastično telo a po performansama su čak bolji od starih modela više klase PROFESIONALNIH APARATA.
- Canon 7d po brzini rada 8 fps i po brzini obrade video zapisa

POLUPROFESIONALNI
Canon 300d, 350d, 400d, 450d, 500d, 550d (oko 350-400e polovan), 600d, 650d, 700d,
AMATERSKI (najjeftiniji)
Canon 1000d, 1100d (nov je oko 320e), 1200d,
Canon 100d,

POLUPROFESIONALNI
Nikon D70, D80, D90 (oko 350-400e polovan)
D5100, D5200, D5300,
AMATERSKI
(najjeftiniji)
Nikon D40, D50, D60, Nikon D3000, D5000, D3100, (nov je oko 320e), D3200, D3300,

- izdvaja se Nikon D90, kao aparat koji je proizveden pre 2008, trenutno najjeftiniji aparat koji je dovoljno dobar da se ide sa njime na brod i dobije posao fotografa na Cruseru.
- Canon 550d po video performansama postao poznat kao najjeftiniji a dovoljno dobar da se sa njime snimaju video spotovi.

- Amaterski i poluprofesionalni kod svi Canon modeli imaju autofokus u telu aparata, pa svi EF i EF-s objektivi rade na svim modelima, dok kod Nikon aparata, ova klasa nema motor u telu, pa je potrebno kupovati skuplje objektive koji imaju oznaku G, tako da u ovoj klasi kod nikon-a ispadaju skuplji objektivi.
- izdvaja se Canon 100d, koji se izdvaja po izuzetno malim dimenzijama a po performansama je kao poluprofesionalni Canon 700d
- Nikon d3200 je zanimljiv kao najjeftiniji aparat sa izuzetno velikom rezolucijom od 24 MP
- Nikon d5100, d5200 i Nikon D5300 imaju mogućnost za slanje fajlova pomoću wireless Nikon transmitera koji košta oko 50e, a time se dobija sigurnost za rad na venčanjima jer se time obezbeđuje sigurnost snimaka u slučaju bilo kakvog oštećenja kartica.

 

Preporučeni modeli Tela DSLR aparata:

Canon (što skuplji to bolje)
Nikon (što skuplji to bolje) - dodatna prednost u slučaju zapošljavanja na brodu
Sony DSLR / SLT (što skuplji to bolje)Polovni DSLR aparat

U slučaju da ste ograničeni finansijama, možete kupiti polovan aparat. Pri kupovini polovnog bitno je gledati broj pređenih snimaka koji može da se pročita jedino u ovlašćenom servisu. Ako je aparat prešao do 30 000 dnimaka smatra se da je u solidnom stanju.
Ponuda polovnih DSLR aparata u Srbiji može da se nađe na sledećim sajtovima: www.foto-berza.com, www.kupujemprodajem.com

Od polovnih najmanje cene a da valjaju preporučujem:

Canon srednja klasa: Canon 20d, Canon 30d, Canon 40d, Canon 550d, Nikon d90, Nikon d300,
Nikon niža klasa: Nikon d40, Nikon d50, Nikon d60, Nikon d3000, Nikon d5000, Nikon d3100, Nikon d5100
- Ovi stariji modeli, npr Canon 20d, Canon 30d, Nikon d80, Nikon d50, Nikon d40, Nikon d60 - mogu da se nađu po cenama gotovo kao što su novi prosumer aparati, odnosno od 150-250eura, a predstavljaju puno bolje rešenje.

- Ne preporučujemo da kupujete aparat na Limundu i sličnim sajtovima gde se prodaje oprema na "neviđeno", iz razloga što nemate mogućnost da probate pre kupovine.

- Druga alternativa za ekonomično rešenje je da se kupi najjeftiniji nov DSLR. U tom slučaju bi došli u obzir sledeći modeli: Canon 1100d, Nikon d3000.

- U koliko imate mogućnost odmah da dodate malo novca više i ne kupite kit objektiv 18-55 koji u stvari predstavlja privremeno rešenje - u tom slučaju ovo su preporuceni Zoom objektivi>

Preporuka univerzalnih Zoom objektiva pristupačnih cena:

Canon 17-85 IS USM
Canon 18-135 IS USM STM
Canon 18-200 IS

Nikon 18-105 VR
Nikon 18-200 VR

Cene ovih polovnih / novih objektiva se kreću od 150-420 eura.

O konkretnim modelima se informišite u trenutku kupovine na specijalizovanim mestima za prodaju opreme.
Konsultacija oko opreme je besplata - pošaljite mail na: skolafotografije.rs@gmail.com, sa pitanjem o izboru opreme i daću Vam predlog ili savet za kupovinu i izbor opreme.

Preporuka fiksnih (prime) objektiva pristupačnih cena:

Canon 40mm f2.8 STM - 185e (zaneposrednost pri fotografisanju, dokumentarnu, street fotografiju, cele figure, za video)
Canon 50mm f2.5 Macro - 230e (za macro fotografiju, za portret pola figure, može i za celu figuru samo je potrebno se odaljiti puno dalje)
Canon 50mm f1.4 - 360e (za portret, zamućenje bokeh, može i cela figura ili scena samo je potrebno imati mesta gde se odaljiti radi kadra, za low light fotografiju u mračnom, npr fotografisanje venčanja u crkvi a bez blica, teatar, muzički koncert)
Canon 85mm f1.8 - 360e (za portret, mada može i cela figura ali je potrebno se veoma odaljiti, za rad u mračnom - low light, za bokeh)

Nikon 35mm f1.8 G - 180e (dokumentarnu, street fotografiju, cele figure, za video)
Nikon 50mm f1.8 G - 180e (za portret, zamućenje bokeh, može i cela figura ili scena samo je potrebno imati mesta gde se odaljiti radi kadra, za low light fotografiju u mračnom, npr fotografisanje venčanja u crkvi a bez blica, teatar, muzički koncert)
Nikon 40mm f2.8 MICRO - 240e (za macro fotografiju, za portret pola figure, može i za celu figuru samo je potrebno se odaljiti puno dalje)
Nikon 50mm f1.4 G - 360e (za portret, zamućenje bokeh, može i cela figura ili scena samo je potrebno imati mesta gde se odaljiti radi kadra, za low light fotografiju u mračnom, npr fotografisanje venčanja u crkvi a bez blica, teatar, muzički koncert)
Nikon 85mm f1.8 G - 480e (za portret, mada može i cela figura ali je potrebno se veoma odaljiti, za rad u mračnom - low light, za bokeh)

Cene ovih polovnih / novih objektiva se kreću od 180-480 eura.

 

Preporuka bliceva:

Canon 600 ex, (najnoviji ima radio vezu u sebi) (oko 500e nov)
Canon 550 ex (od 90-180e polovan), 580 ex (220e), 580 ex II (280 polovan a nov je oko 380e),
Canon 420 ex (80e), 430 ex (120e), 430 ex II (160e polovan a oko 250e nov),

Nikon sb 800 (oko 250e polovan), sb 900 (zaobiđite, serijski loše napravljen), sb 910 (oko 300e),
Nikon sb 600 (oko 120e-150e polovan), sb 700 (oko 220e polovan, a 320e nov),

O konkretnim modelima se informišite u trenutku kupovine na specijalizovanim mestima za prodaju opreme.
Linkovi za prodaju foto opreme

Konsultacija oko opreme je besplata - pošaljite mail na: skolafotografije.rs@gmail.com, sa pitanjem o izboru opreme i daću Vam predlog ili savet za kupovinu i izbor opreme.

 

 

 

 

 

 

 

Studijska foto oprema?

Studijsku foto opremu činei:
- Studijska Rasveta - može biti sastavljena od razčilitih toplih ili hladnih rasvetnih tela
- Blic rasveta: preporučujemo da bude minimum 300 ws, a što više to bolje...
Cena može da osciluje jer isto broj WS odnosno Guide Nomber (GN broj) može da košta različito u zavisnosti na kvalitet izrade
Bowens je predstavnik brenda koji važi za jedan od mehanički dobro napravljenih, odlikuje ga trajnost, sigurnost u radu, kvalitet ali sa druge strane i vrlo visoka cena. Ima regularan servis i kao brend postoji dug niz godina.
Kinezi ("Kineski bowens") po performansama i jačini su identični bowensu ili gotovo indetični zavisi od modela, ali im je problem mehanička izrada koja je slabija od originalnog Bowens-a, tako da sa njima treba biti pažljiv u radu. Kada se pokvare, servisa za mnoge stvari i nema već se kupuju novi. Po pravilu veći broj ws npr 600 ws su kvalitetnije pravljeni nego jeftine kineske blic glave od npr 180 ws. Ipak u koliko ste budžetom ograničeni , čak i kineske glave od 180 ws će dati dobar rezultat u koliko naučite njima pravilno da rukujete.
Kod kontinuirane rasvete za video treba znati da topla rasveta je dobra jer može da se nađe po povoljnim cenama naročito ako je polovna, ali pravi problem jer se greje i postoji opsanost da nešto upalite kada radite na ovaj način, pored toga potrebno je imati dobre instalacije za struju jer da bi se radilo ovom rasvetom potrebno je imati dosta rasvetnih tela velike snage.

Kontinuirana hladna rasveta i u novije vreme led prenosiva na baterije su dobre jer nemaju problem povećane temperature a na baterije možete preneti rasvetno telo i na bilo kojoj lokaciji raditi van studia.


- Modifikatori studijske rasvete: crni, beli, srebrni, providni kišobrani, brolley crni ili beli, soft box, oktagon soft box, beuty dish, snoot, strip box i razni drugi
- Stativi bitno da budu što višlji i da imaju što veću nosivost i stabilnost
- Studijske fotografske pozadine: najbolje su papirne ali zbog praktičnih razloga prenosivosti mogu doći u obzir pozadine u zilberici, kao i šarene ili slikane pozadine različitih proizvođača
- Light tent, stolovi, infra red i radio okidači, i razni drugi držači, i pomoćna oprema...